Redaktør i Kapital, Trygve Hegnar, tidligere direktør i Norsk Tipping og president i World Lottery Association, Reidar Nordby jr, og hovedaksjonær i det norske spilleselskapet Trendy Gaming Group Ltd, London, (tidligere Trottingbet), og leder i Spillerforeningen, Harald Ruud, har felles oppfatninger om mye. «Tiden er moden for å gjøre noe med sportspillmonopolet», sier kompetansepersonene Nordby og Ruud. «Jeg er overbevist om at Regjeringen vil liberalisere bransjen i 2015/ 2016 i tråd med visse prinsipper og politiske EU-føringer. Det vil være til fordel for norsk fotball, norsk idrett, norsk hestesport og vårt samfunn», sier entusiasten Harald Ruud.

Trygve Hegnar skrev på hegnar.no den 21. desember:

«For stalinistene i landbruket er dette et sjokk».

I artikkelen skriver redaktøren blant annet:

«Det er ikke noe nytt at norske bønder er helt fjerne når det gjelder priser, markedet og markedstilpasninger, og det gjelder alt fra kjøp og salg av gårder til prissetting av salatblader, kjøtt og melk og importen av mat. Alt er regulert, og norske bønder lever i en stalinistisk kommandoøkonomi».

«Resultatet er verdens høyeste matvarepriser for forbrukerne og en statlig subsidiering av bøndene med 11 milliarder kroner årlig (det blir 255.000 kroner pr bonde)».

«Det er åpenbart at Kiwi selger ribben i butikkene til under kostpris. Ribbe er blitt lokkevare. For stalinistene i landbruket er dette et sjokk, men for oss andre er det opplagt at kjøp og salg og prising av varer og tjenester, inkludert lokkevarer, er helt normalt. Det er hverdagen, enten vi kjøper sportsartikler, flyreiser eller hotellsenger. Bøndenes produksjon og salg er stalinistisk og regulert, mens det blant matvarekjedene er en tøff priskonkurranse».

Kommentar fra Spillerforeningen:

Det er fullt mulig å koble de snevre politiske holdningene innen norsk landbruk opp mot fraværet av markedstilpasning hos spilleselskapet Norsk Rikstoto. Totalisatorloven bidrar til å skjerme denne virksomhet. Man lever i en proteksjonistisk og beskyttet tilværelse.

Akkurat som landbruket og dets 1.148 kostbare byråkrater i departement, fylkesmennenes administrasjon og i landbruksadministrasjonen i kommunene. Det er helt utrolig at det skal være så vanskelig å produsere korn, fjærkre, kjøtt og grønnsaker…!!?

Hos Norsk Rikstoto har fraværet av konkurranse over mange år gitt ekstremt høye driftskostnader (lønn, antall stillinger og markedsføring), produktene er ikke kundetilpasset, blant annet på grunn av høye årlige kostnader. Dette gir svak lojalitet i mange segmenter av spillere, brutto omsetning har vist stagnasjon og betydelig tilbakegang over flere år, dagens produkter har uheldige sosialpolitiske virkninger (samme hva NR og sosialistene i Lotteritilsynet måtte mene om dette), og denne skjermede tilværelse søker direktør Harald Dørum og styret i spilleselskapet å beskytte, da de skjønner at en ny tilværelse med flere aktører, som opererer i det norske spillemarked med spill på trav- og galopphester, betyr at de må legge all «stalinisme» til side.

Flere politiske partier skjønner dette. Finans- og kulturdepartementene skjønner dette. LMD skrev til ledelsen i Norsk Rikstoto i april 2013 at «hvis dere ikke kost/effektiviserer driften, vil dere miste lisensen som spilleselskap i Norge!». På den tiden kom landbruksministeren fra Senterpartiet, og SP hadde flertall i Stortinget sammen med Arbeiderpartiet og kommunistene i Sosialistisk Venstreparti. De kunne over flere år gjøre akkurat hva de ville overfor norsk hestesport og Norsk Rikstoto. Men de gjorde ingenting.

Det Norske Travselskap, Norsk Jockeyklub og Norsk Rikstoto er sterkt preget av fravær av handlekraft. All tenkning bekrefter at konkurranse og aktuell produktutvikling er fremmedord. Det eneste disse miljøer er flinke til, er å henvende seg hvert år til Storting og departementer med søknader om «fritak for totalisatoravgift» (3,7 % av omsetning), eller «mva-fritak». Senest høsten 2014 stilte en fyldig delegasjon fra DNT, NJ og NR opp i Stortinget. Vi husker alle bildene og reportasjene i Trav- og galopp-Nytt.

Svaret var selvsagt gitt på forhånd. Norsk landbruk og norsk hestesport, om man vil, kan glemme skatte- og avgiftslettelser til en næring som allerede mottar 11 milliarder, og der omstillingsevnen i forhold til nasjonale målsetninger er begrenset! Stortingsrepresentant Lise Christoffersen (AP) fremmet forslag i møtene om at man trengte en ny utredning om hestesportens driftsvilkår. Et forslag som egentlig skulle skape det inntrykk at «man gjør noe», og «AP vil gjerne støtte hestesporten». Men Sylvi Listhaug, LMD-ministeren avviste forslaget uten betenkning. Selvsagt. Myndighetene og partiene trenger ikke flere utredninger om disse temaer. Norsk Rikstoto har monopol i «verdens rikeste land», og har alle muligheter til å lykkes som spilleselskap. Men de bare famler og famler……

Spillerforeningen har trukket denne konklusjon i en rekke artikler på vår hjemmeside de siste 10 år. Intet nytt i dette! Når dette er den reelle politiske virkelighet, da burde hestesportens ledelse skjønne dette. De burde lytte til kompetansemiljøer som har bred kunnskap om å utvikle, modernisere og konkurransetilpasse Norsk Rikstoto, og som kjenner virkeligheten i den politiske dynamikk.

Harald Ruud: «Styret og aksjonærene i det norske Trendy Gaming Group Ltd (London) vil søke om lisens for spill i det norske marked når Regjerningen om kort tid åpner for dette».

TGG er et spennende og tidsriktig konsept, ledet av direktør og grunder Magne Steier.

Harald Ruud forteller:

  • TGG har pr desember 2014 i alt 77 norske aksjonærer fordelt på 1,1 million aksjer til en verdi totalt (i følge meglerhus i 2011) på 66 millioner kroner.
  • Selskapet har en unik, kost/effektiv og konkurransedyktig software, som er godt kvalitetssikret gjennom flere år, og som tilfredsstiller alle krav hos selskapets ledelse til funksjonalitet for både pool betting produkter og fast odds produkter, samt administrative hensyn og krav.
  • TGG’s visjon: «Å være et ledende europeisk spillselskap, godkjent av lokale myndigheter».
  • TGG har de siste årene tilbudt bingo- og casinospill.
  • Kundebasen pr 2014 er ca 76.000 nettspillere i Skandinavia.

Det er sunt for bransjen og dette marked med en ryddig konkurranse i et samarbeid med norske myndigheter. Konkurranse vil være et gode, også for monopolselskapene Norsk Rikstoto og Norsk Tipping.

Spill bør være en sunn hobby og hyggelig forlystelse. Optimale produktvilkår ivaretar de sosialpolitiske krav bedre enn usunne produktvilkår, slik vi kjenner dem i Norge. TGG har alltid hatt og vil alltid ha et strengt fokus på akseptable sosialpolitiske forutsetninger. Det er viktig å være klar over:

  • Bedre vilkår og høyere gevinstandel for spillerne sikrer konkurransedyktighet, optimal omsetning og de beste driftsresultater for spilleselskapet.
  • Nær 90 % i gevinstandel i snitt appellerer til de smarte og bevisste spillerne.
  • En høy eller optimal gevinstandel gjør at spillet i stor grad «selger seg selv», slik vi ser i Australia, Hong Kong og ved baneselskaper i USA. Driftskostnadene hos operatøren begrenses.
  • Internett-distribusjon gir større fleksibilitet og mer kostnadseffektiv drift. Et betydelig kommisjonærnett fordelt på store og små forretninger over hele landet, blir mer avlegs i et fremtidig marked.

Styret i Trendy Gaming Group Ltd planlegger å etablere egen administrasjon i Norge når spørsmålet om lisens er avklart med norske myndigheter. TGG vil skape arbeidsplasser i Norge, betjene ordinær selskapsskatt, som ethvert selskap, betjene en viss prosent av netto omsetning til «formålene», og vil ha en ryddig og åpen dialog med norske myndigheter.

Spillerforeningen kommenterer:

Spillerforeningen ser frem til at flere seriøse aktører etablerer seg i Skandinavia med lisens opp mot de nasjonale myndigheter. Foreningen regner med at selskaper som Unibet, Betsson og TGG vil være blant søkerne, og vil operere med full aksept fra myndighetene i vårt hjemlige marked om relativt kort tid.

En organisering med en lisensiert bransje vil være i tråd med premissene og de politiske føringer fra EU.

Kulturministeren i Høyre/FrP-regjerningen vil legge frem noen målsetninger for det norske spillemarked om kort tid. I januar ble det åpnet for pokerspill innenfor visse rammer i Norge, slik det er i hele Europa. På høy tid, sier vi i Spillerforeningen…..!!

Disse selskaper vil representere en hyggelig tilvekst i annonsemarkedet hos norske medier.

Denne konkurranse vil dessuten være grunnleggende sunn også for Norsk Tipping og Norsk Rikstoto.

Reidar Nordby jr har mange års erfaring som direktør i Norsk Tipping. Han har bakgrunn som president i World Lottery Association. Dette er hva Reidar Nordby jr skriver om behovet for omorganisering for å gjøre konkurransen i Norge mer konkurransedyktig:

«Norsk Tipping kan bli et nytt Telenor».

Tiden er moden for å gjøre noe med det norske sportspillmonopolet. Et lisenssystem kan også være det beste for Norsk Tipping.

Nylig la Hamar-utvalget frem sine forslag for det norske spillemarkedet. Det er bra at vi nå får en ny debatt om fremtidens spillmarked i Norge. Både idretten, kulturen og frivilligheten har lenge hatt glede av overskuddet fra Norsk Tipping. Men drivkreftene i samfunnsutviklingen er det vanskelig å stoppe: Både verdinormene, teknologiutviklingen og de internasjonale samfunnsinstitusjoner har frembrakt helt nye former for regulering. Landegrenser skaper ikke lenger hindre, men åpner for muligheter. Dette er den globale virkelighet, som samtidig kan virke som en trussel mot vårt spillemonopol.

I dag flommer uregulerte pengespill over landegrensene og norske tv-skjermer. Knallhard konkurranse mellom internasjonale bookmakere om hvem som kan tilby de beste odds, gjør at det blir svært vanskelig for Norsk Tipping å konkurrere. Man må bare se i øynene at sportsspillmarkedet er internasjonalt og ikke lar seg reversere. Lotteridelen, derimot (Lotto, og så videre) er fortsatt beskyttet med EU’s velsignelse og leverer solide resultater til overskuddsformålene.

Tiden synes å være moden for at Norge bør se på en lisensmodell for sportspillsektoren, slik man har i Danmark, Storbritannia, Spania, Frankrike, Italia og i mange andre europeiske land. Jeg har vært rådgiver for dansk fotball i prosessen med overgang til den danske lisensordning, der målet var å få best mulig kontroll med den uregulerte delen av markedet. Dette har de lykkes med. Ved å slippe private aktører til på sportsspillmarkedet (som allerede trakk store summer ut av landet), strammet myndighetene inn på betingelsene. Statlige lisensavgifter og beskatning av virksomheten blir samtidig kanalisert til det danske samfunnet.

Jeg er ikke talsmann for internasjonale bookmakere, men man kan ikke late som om konkurransen ikke er der og dermed tro at den forsvinner. For mellom 11 og 15 milliarder kroner forsvinner faktisk ut av landet i dag. Jeg ønsker tvert imot å være talsmann for at Norsk Tipping får muligheten til å styrke sin posisjon ytterligere, men det gjør man ikke ved å rope på monopol i disse tider. EU stiller i dag stadig strengere krav hvis et marked skal begrenses. Et monopol vil innebære klare instrukser om å begrense virksomheten og å stoppe markedsføringen, med de konsekvenser det vil få for både selskapet, overskuddsmottagere og med ytterligere spillerflukt til det uregulerte marked.

Norsk Tipping har en unik posisjon i Norge, og med lisensmodell for sportspill vil det være helt naturlig at selskapet vil bli den dominerende aktør, også i den delen av spillemarkedet. Samtidig kunne Lotteritilsynet få kontroll med alle lisenstageres spilltilbud, markedsføring og spilleansvarlighet.

Hvorfor skulle ikke Norsk Tipping også kunne gjøre som Telenor? Etter avmonopoliseringen har Telenor’s utvikling vært helt eventyrlig, og selskapet er i dag en av verdens store aktører innen telekom. Norsk kompetanse, teknologi, lederskap og langsiktighet har lykkes, basert på norske verdier. Hvorfor skulle ikke Norsk Tipping kunne gjøre noe tilsvarende? Det er sannsynligvis monopolet som står i veien. Både The National Lottery i Storbritannia, det italienske, franske, australske og mange andre har internasjonalisert seg, og tilbyr sine løsninger til statsregulerte spilleselskaper rundt om i verden. Norsk Tipping har spisskompetanse og teknologi i verdensklasse og verdensledende systemer for spilleavhengighetsforebygging – men hva med ambisjonene? Spillerbeskyttelse er det avgjørende, ikke monopolbeskyttelse. Målet bør være å finne gode løsninger for samfunnet, for spilleansvarligheten, for spillegleden og for Norsk Tipping. Slik kan Norge i fremtiden fremstå som et mønster for andre når det gjelder fremtidsrettet spillvirksomhet».

Spillerforeningen kommenterer:

Reidar Nordby jr. har naturlig nok hovedfokus på Norsk Tipping og rammene for dette selskap. Vi skjønner det.

Spillerforeningen er enig med Nordby i flere av hans ambisjoner på vegne av det norske monopolselskapet. Det er gode forutsetninger for at et slikt konsept kan lykkes, også globalt.

Suksess for et fremtidig Norsk Tipping er imidlertid knyttet til en profesjonell spillefaglig ledelse, fritatt politisk inngripen, at selskapet evner å få frem konkurransedyktige produkter som oppleves som konkurransedyktige av erfarne kompetansespillere world wide, og at man har en streng kost/effektiv drift, fritatt for de «monopol»-kostnader som selskapet har pr 2014. Det er ikke en nasjonal kontroll som sikrer en slik drift. Det er den åpne konkurranse!

Spillerforeningen oppsummerer:

2015, 2016 og 2017 vil bli meget interessante år for flere spilleselskaper og aktive kunnskapsspillere.

Som entusiaster innen fotball, idrett og norsk hestesport håper vi at spill kan bli en hyggelig hobby og sunn forlystelse for mange.