26. juni ble Harald Ruud i Spillerforeningen og direktør Harald Dørum i Norsk Rikstoto intervjuet på www.hegnar.no. Dørum sa noe som var svært avslørende: «Det er viktig å holde en viss kontroll med volumet av hestespill i Norge. Ruuds argumenter om å gjøre spillene mer attraktive, kan man ikke alltid ta hensyn til». Vi spør: Er det et problem, Harald Dørum, at NR-spillene skal bli mer attraktive og at totalomsetningen skal bli for høy…..??!!

 

Dette er en oppsiktsvekkende og svært avslørende uttalelse. Når vi vet at Norsk Rikstoto er blant de selskaper for spill på hest i verden som har de dårligste og mest kundefientlige tilbakebetalingsprosentene (TBP), der man søker å la spilleren tape mest mulig raskest mulig, da begynner vi nå å skjønne sammenhengen: Det store flertall av spillere (erfaringene sier hele 98 %) skal ikke vinne! De skal tape alt! De skal tape alt raskest mulig, slik at de hele tiden og så ofte som mulig må ta opp nye og friske penger fra lommeboka for å delta i spillet!

 

For oss i Spillerforeningen bryter dette med alt som bør inngå som et viktig og nødvendig grunnlag for et nasjonalt spilleselskap. Å tappe pengene raskest mulig fra alle grupper av spillere (erfarne kompetansespillere og ukvalifiserte lottospillere) må skape svak eller elendig lojalitet og mye frustrasjon hos mange tusen spillere hver uke, hver måned – hele tiden…..

 
 

Gevinstandelen helt avgjørende for et sunt spill.

 

Dette fører oss til kjernen av spillet – til spillets grunnleggende forutsetninger. Vi må enda en gang minne om TBP-forutsetningene, som i snitt er ca 67 % på årsbasis hos Norsk Rikstoto. TBP for hvert av produktene er:

 
  • I V75 er TBP beskjedne eller skandaløse 60 %. I Sverige er den 65 %, men også dette er lavt. Sammen med jokerbeslag, som mange sier er tyveri av manges penger, kan vi i en del V75-omganger få en TBP ned under 30 %. V75-produktet er direkte usunt, det har ingen oppdragende effekt, spillefaglig sett.
  • I V5 og V65 er TBP på 65 %. Før 1988 var TBP for V5 på 70 %, og da var omsetningen på Bjerke over 6 millioner hver løpsdag. Mer enn 30 år senere, tross lønns- og prisstigning i samfunnet, ligger dagsomsetningen nå på 5,2 til 5,8 millioner de fleste løpsdager på Bjerke. Selvsagt blir det slik! På www.spillerforeningen.no har vi en artikkel hvor vi dokumenterer at hestesporten har tapt 1 – en – milliard netto over 25 år på at TBP i det viktigste spillet for mange entusiaster har vært 65 %.
  • I trippel er TBP på 70 % etter at den ble forsøkt redusert til 60 % på 90-tallet. Det ville vært fullstendig katastrofe. Trippel ville vært utradert, og 60 % i trippel ville også ført til sterk reduksjon i totalomsetningen, som vi har sett i andre land. Hestefolket kan takke Spillerforeningen for at man ikke kom i denne ulykkelige situasjon, da vi krevde 70 % gjeninnført, og fikk forståelse for det.
  • I DD er TBP 75 % etter å ha blitt økt fra 70 % i oktober 2005. Dette også etter innspill fra Spillerforeningen og aksept hos direktør Arne Herberg. Dette ga DD-vekst over flere år, som ellers aldri ville ha kommet, og en styrking de første 6 årene av nettobidraget til hestesporten med 165,4 millioner. I tillegg fikk vi krysspriseffekten.
  • I Vinner- og Plasspillet ble TBP satt opp i 1995, og igjen etter innspill fra Håkonsen og Ruud, og samtidig som vi bidro til å etablere Spillerforeningen i 1996. Over de 7 første årene etter endringen i Vinner fikk vi en vekst i spillet på 1.037 %. Selvsagt.
 
 

Så litt elementær opplæring for de stupide innen hestesporten: Hva skjer når man hever TBP’en for et produkt?

 

Det er nesten tragisk at man hvert år, overfor ledelsen i et spilleselskap og overfor ledelse og aktive i Det Norske Travselskap og Norsk Jockeyklub, skal måtte minne om hva TBP er, og hvorledes denne forutsetning slår ut i spillet for både kunde og spilleselskap. Jeg var selv på generalforsamlingen til NJ den 26. juni i år, og når det gjeldet TBP og spillforståelse, var temaene tilnærmet fraværende i forsamlingen!? Til tross for at all TBP-tilnærming mot et optimalt nivå er det suverent viktigste man bør være opptatt av, hvis man har som ambisjon å styrke økonomien og gi større økonomisk handlefrihet til både trenere og baneselskaper.

 

En optimal TBP, dvs 83-84 % i snitt hos Norsk Rikstoto, betyr:

 
  1. Optimal omsetning, som sikrer spilleselskapet en optimal bruttoomsetning og en optimal netto inntjening. Det ligger i totalisatorlovens ramme og de politiske forutsetningene for NR’s konsesjon, at man skal sikre slik omsetning og inntjening i vårt hjemlige marked. Derfor er Dørums utsagt oppsiktsvekkende. Når han likevel sier det han gjør, om «å holde en viss økonomisk ramme for spillet», er det åpenbart kun ment som en tafatt unnskyldning for at hans egne strategier ikke er bedre, og ikke har gitt tilfredsstillende driftsresultater.
  2. Optimale forutsetninger for spillet gjør at kundens spillebank, dvs de midlene han/hun kan stille til disposisjon for et kontrollert og reflektert spill over tid, sikrer kunden og gjør det mulig for kunden å spille for det samme innskuddsbeløp flere ganger. Man benytter eget gevinstbeløp til nytt spill, og kunden – uansett hvor dum og ureflektert man er (!) - får flere helt avgjørende sjanser til reell gevinst i spillet. Spesielt for dyktige kompetansespillere er dette vesentlig, da flere av disse vil oppleve netto overskudd isteden for årlige tap. Isteden for at 98 % skal være reelle tapere, kan antallet bli begrenset til for eksempel 90 eller 95 %, avhengig av hvor høyt man legger TBP-forutsetningene. Tenk hvilke positive effekter det ville gitt om 10 % av norske hestespillere ble fornøyde ved eget spill. Økt omsetning, flere entusiaster ved banene og flere nysgjerrige hesteeiere! Også lottosegmentet ville blitt stimulert, ganske enkelt fordi høyere TBP slår ut automatisk hos alle spillere.
 

I 2009 og 2010 fikk Trottingbet, et London-basert spilleselskap med norske eiere, suksess da de tilbød 90 % i spill på hest som TBP for alle spilleprodukter. De fikk en rask vekst. De fikk en spennende vekst selv uten mediereklame eller medieomtale. Hvorfor ble det slik: De som spilte hos Trottingbet merket automatisk at de vant oftere og mer. Men ledelsen i Norsk Rikstoto registrerte konkurransen. Millionene tuslet over fra NR til TB. Da klaget Harald Dørum forholdet inn for Lotteritilsynet. Han trengte særbeskyttelse. Han søkte proteksjonisme. Han søkte, med hjemmel i totalisatorloven, en særbeskyttelse mot en krevende, sunn og fullt lovlig konkurranse, i følge EU-kommisjonen. Ved proteksjonisme oppnådde man – midlertidig - å bli skjermet fra en «plagsom» konkurranse.

 

Erfaringene med Trottingbet i perioden 2006-2010 var et forvarsel. Etter hvert som data og internett har blitt allemannseie, registrerer vi at dyktige spillere i Norge som hver dag søker til spill – som en investering og fornøyelse – i land som Storbritannia, Australia og Hong Kong. Det er naturlig, da TBP’ene i disse landene er 76 %, 83 % og 90 % i snitt. Derfor vil spilleselskaper og markedet strekke seg mot det optimale. Mot konkurransedyktige vilkår for spillet, slik også liberale markedsvilkår for spillemarkedet trekkes opp av EU og EU-kommisjonen. Derfor er det kun et tidsspørsmål før vi får en rask tilnærming mot optimale TBP-forutsetninger, og at de selskapene som ikke klarer denne tilpasning må justere egne driftskostnader. Dette vil tvinge seg frem. Takk og pris! Da vil, om noen få år, spill bli en hyggelig forlystelse og sunn hobby, slik Spillerforeningen har uttrykt det og har hatt som sunn ambisjon på hestesportens vegne i alle år.

 
 

Hvilken klode er det Harald Dørum befinner seg på?

 

Den ene dagen hevder han at «det må være en viss kontroll med volumet av hestespill i Norge», mens han neste dag bruker store millionbeløp i massiv og kostbar TV-reklame mot et ureflektert lottosegment av spillere. De skal i sum tape et millionbeløp etter en illusorisk TV-reklame, godkjent av en famlende, spill-inkompetent rødgrønn Regjering…..! Er dette dobbeltmoral, eller dobbelt så mye moral, som noen vil si.

 

Når Norsk Rikstoto bruker 142,8 millioner kroner på markedsføring (fordi produktene er så dårlige og er reelle tapsprodukter, noe kunden skjønner automatisk), og du bruker 107 ansatte og 95,1 millioner i lønnskostnad (fordi du må bruke mange konsulenter på å overbevise ureflekterte spillere og et kostbart og voksende kommisjonærnett om at kundene skal tape noen millioner), da blir et tungt. Da blir det så tungt, at du også må bruke av oppsparte fondsmidler for å sikre de beskjedne 337 millionene som går til løpspremier gjennom ett år!? At dette går ut over investeringer og modernisering i anlegg, som forsinkelsen av tribuneanlegget ved Øvrevoll (kun 6 millioner kroner), eller investeringene ved Jarlsberg travbane, snakker vi ikke høyt om.

 

Sannheten er denne, Harald Dørum:

 
  1. Du skjønner ikke noe av rapportene til professor Richard Thalheimer, som han la frem for ledelsen i Norsk Rikstoto i 2001.
  2. Du skjønner ikke noe av hva Spillerforeningen og herrene Håkonsen og Ruud sier og har sagt i mer enn 20 år – i forlengelsen av professor Thalheimers arbeid world wide.
  3. For å sikre at ingen rundt deg i ledelsen og styret i Norsk Rikstoto heller ikke skal skjønne noe, sørger du for at de som velges inn i viktige posisjoner, er passive (men hyggelige) naut som ikke skjønner de elementære forutsetningene for spillet og optimalisering av disse.
  4. Du bruker maksimale beløp i lønn og markedsføring. Du tror at gjennom illusorisk reklame kan du tappe kundene for millionbeløp. Uten å gi noe annet tilbake enn jokerbeslag, elendige TBP-forutsetninger, og et forsøk på å få fattige lottospillere til å drømme om om «en gul bil uten tilhengerfeste», (slik du hevder i TV-reklamen).
  5. Du bidrar til å sette motoren i spillet, kompetansespillerne, på sidelinjen. Som selektive aktører velger de å ta en pause i spillet. Eller de flykter utenlands, helt naturlig, og befinner seg ringside ved en galoppbane i Storbritannia, eller et annet land.
  6. Alle dine feil bidrar til økonomisk stagnasjon, kundene flykter og du blir en belastning for Norsk Rikstoto og norsk hestesport. Du bør nå erkjenne din begrensning – før du får ødelagt noe mer, og før du får tappet og sløst bort millionene som ligger i gjenværende fondsmidler, og som ble bygget opp under tidligere og dyktige direktør Arne Herberg.
 

Vi ønsker deg over i pensjonistenes rekker, Harald Dørum. Uten etterlønn, selvsagt!