Regjeringen og et stort flertall i Folketinget vil liberalisere all spillvirksomhet i Danmark. Dette kan skje fra og med 01. januar 2011. Samtidig har det danske rederiet DFDS, som driver fergene mellom Oslo og København, søkt det danske justisdepartement om å etablere kasinovirksomhet om bord.


Hva sier du og Spillerforeningen til dette, Harald Ruud?

Helt som forventet! I Spillerforeningen har vi fulgt prosessen i EU gjennom flere år. Når vi legger politisk realisme og fornuftig politisk skjønn til grunn, har vi aldri vært i tvil om hvorledes spillmarkedet i Europa etter hvert vil bli organisert.

Som betyr?

Nasjonalstatene vil innføre en lisensbasert organisering der seriøse aktører kan delta i en åpen og sunn konkurranse med hverandre. Alle tjener på dette - samfunnet, sportsorganisasjonene, humanitære organisasjoner og andre kulturorganisasjoner.

Men Norge henger etter….?

Ja, deler av det norske politiske miljø henger etter. Vi kan ikke forvente at en norsk regjering bestående av sosialister, lyserøde kommunister og noen bønder skal ligge i forkant av utviklingen. Denne prosess har nå gått så langt, også i vårt land, at det vil være riktig å si at de gamle monopolene – Norsk Tipping og Norsk Rikstoto – er ulovlige!

Hvordan da?

EU bygger sin næringspolitikk på visse entydige prinsipper. EØS-avtalen regulerer alle bransjer, også spillbransjen. Det betyr like konkurransevilkår i hele EU, og ingen selektive særtiltak eller regler som favoriserer en aktør fremfor en annen i nasjonalstatene. Totalisatorloven av 1927 er derfor i konflikt med EU-retten.

Men Lotteritilsynet har en annen agenda?

Inntil videre, ja. De representerer et forhistorisk regime. Mye av den kontroll de bedriver funger ikke, er spillfaglig avlegs og har lite for seg politisk. I dag bedriver de symbolpolitikk for en rødgrønn Regjering som ikke har skjønt noen ting. Mange tar ikke Lotteritilsynet alvorlig lenger. Jeg får det inntrykk at Lotteritilsynet er et resultat av rødgrønn sysselsettingspolitikk i Førde. Det må da være feilbruk av våre skattepenger?

Kan du utdype det noe nærmere?

Ta de siste års erfaringer med Norsk Tipping, som et eksempel, og husk samtidig at Lotteritilsynet følger denne virksomheten og har jevnlige kontroller. Riksrevisjonen var meget tydelig i sin kritikk som ble avlevert til Stortinget. De skrev: ”Riksrevisjonens undersøkelse av Norsk Tipping AS for perioden 2000-2007 har synliggjort uheldige og kritikkverdige forhold”. Lovbrudd, lån gitt i strid med EØS-reglene og feilbruk av millionbeløp var konklusjonen.

Dette førte til at direktør Reidar Nordby fikk sparken i november 2007. Det forbauser meg at styreleder Sigbjørn Johnsen, tidligere fylkesmann i Hedmark og nåværende finansminister, ble skjermet. Han ble ikke sparket, selv om han var involvert i ukulturen i Norsk Tipping like mye som noen annen. Men de rødgrønne er flinke til å skjerme sine egne fra kritikk, like mye som de er flinke til å skjerme Lotteritilsynet fra åpen og rettferdig kritikk……

Jeg mener at den ukulturen som ble avdekket, viste svært godt at det gamle Giske-regimet bør erstattes av noe mer fremtidsrettet.

Hva med det andre monopolselskapet, Norsk Rikstoto?

De trenger konkurranse! En sunn konkurranse mellom seriøse aktører vil effektivisere Norsk Rikstoto. De har et forbedringspotensial i hele sin organisasjon. De som økonomisk taper mest på dette, er norsk hestesport, vårt samfunn, samt vi spillere som kunder. Vi sponser ukultur og organisasjoner som ikke er kost/effektive, og at vi merker godt at produktene ikke er optimale som spillprodukter. Når V75 har en tilbakebetalingsprosent på kun 60 %, da bedriver Norsk Rikstoto et rent tyveri av spillernes penger. Ei heller er slike spillbetingelser oppdragende. Det er direkte usunt med 60 % i TBP, noe som også underbygges i Thalheimer-rapportene som Norsk Rikstoto mottok fra verdens fremste ekspert for noe år tilbake. At Lotteritilsynet ikke skjønner dette sosialpolitiske aspekt, gjør min kritikk av kontrollorganet enda mer riktig og rettferdig.

Du er selv aksjonær i TrendyGaming Group Ltd. Du får ikke problem med hvilken hatt du skal ha på hodet når du uttaler deg?

Jeg har bidratt til at TGG nå har 80 norske aksjonærer, at vi blir flere eiere år for år, at nettstedene www.trendybingo.com og www.trottingbet.com gjør det godt, at rutiner er kvalitetssikret til kundens beste, og sammen med ledelsen at selskapet bygger seg opp gradvis økonomisk. TGG er britisk registrert, og at vi har kontor og er etablert i London, gjør at EU-lovverket gjelder for selskapet. Vi bryter ikke norsk lov, noe også TGG’s juridiske rådgivere i Oslo er tydelige på. Akkurat som for Ladbrokes, Unibet og de øvrige som er etablert innen EU.

Det er grunnleggende viktig når TGG-direktør Magne Steier uttaler at produktene til TGG til enhver tid skal være sosialpolitisk sunnere og bedre enn produktene til Norsk Tipping og Norsk Rikstoto. Hvis Lotteritilsynet ønsker å skjerme markedet mot uheldige produkter, som er lite oppdragende og usunne, da bør de begynne med en gjennomgang av produktene som leveres fra Hamar og hestesportens hus i Oslo.

Jeg ser på den prosess som pågår som en helt naturlig utvikling mot et sunnere, åpnere og mer interessant spillmarked. Spill blir etter hvert en mer legitim hobby og forlystelse, innenfor en ansvarlig sosialpolitisk ramme.

Selv er jeg en investor i spill, både som aksjonær og spiller. Jeg føler det riktig og interessant når jeg bruker min 20 års politiske bakgrunn (1973-1995, blant annet helsepolitiker for Høyre i noen år) til å fremme bedre vilkår i spillemarkedet.

Du spør om hvilken hatt jeg har på hodet. Spillerforeningen er et kompetansemiljø innen spill og spillrelaterte spørsmål. Innenfor ytringsfrihetens rammer deltar vi i denne dialog og denne prosess. Denne debatt er like relevant som debatten om oppheving av NRK-monopolet på 1980-tallet. Sosialistene i Norge var skeptiske også den gang.